• -

22 СІЧНЯ – ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

   22 січня ми відзначаємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки 1918 року та Акт Злуки українських земель 1919 року.


   Історична довідка
   22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради відбулося проголошення незалежності та суверенності Української Народної Республіки (УНР). Україна була першою країною після Фінляндії, з тих що оголосили свою незалежність від старих імперій на початку 20-го століття. За часів УНР у 1918 році затверджено герб, основним елементом якого був тризуб – герб Володимира Великого (без хреста). Як гімн використовувалася пісня “Ще не вмерла Україна” на слова Павла Чубинського та музику Михайла Вербицького. Синьо-жовтий стяг використовувався як державний прапор. Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) утворена в листопаді 1918 року на західноукраїнських землях, що перебували в складі Австро-Угорщини.
   22 січня 1919 року було проголошено Акт злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Подія на законодавчому, територіальному, ментальному рівнях об’єднала Україну та стала підставою для відліку історії соборної України.

   Основні відомості про етапи революції 1917-1921 років, видатних діячів, тогочасні фото, архівні документи, медіагалерея (відеоролики, фільми, інфографіка та ін.) зібрані на вебсторінці “Українська революція 1917-1921” Українського інституту національної пам’яті.

З нагоди відзначення Дня Соборності України
наукова бібліотека презентує:

віртуальні виставки
Видатні постаті України
Живи і міцній, українська державо! (До 30-річчя проголошення незалежності України)
Конституція України – закон для кожного (До 25-річчя прийняття Конституції України)
відеопрезентацію
До 150-річчя від дня народження Василя Стефаника
книжкові виставки
• Злука – Cоборність – Воля (7 пов.)
• Україно моя, ти одна, як життя! (4 пов.)


просвітницькі заходи
• Творець нової української держави – Михайло Грушевський
• Національні символи України
• “Нема любові понад ту, що окропила кров’ ю Крути…”
• Василь Стефаник. Велич духу і лицар свободи
• Іван Франко: трагедія і велич Генія

Замовити захід (prosvit_libkhnu@ukr.net)


Перейти до вмісту