• -

21 листопада – День Гідності та Свободи

“Майдан – не лише протест проти уряду та проти влади.
Майдан – це позитивна подія, диво та прояв волі у напрямі зміни,
зміни на краще, на щось добре… це був розворот у напрямі будувати та творити”.
Кардинал Любомир Гузар,
релігійний і громадський діяч, філософ, богослов

   21 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи. Щорічно в цей день ми згадуємо історичні й доленосні для українського народу події – Помаранчеву Революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013-2014 років.

   Свято встановлене “з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору” згідно з Указом Президента України Петра Порошенка № 872/2014 “Про День Гідності та Свободи” від 13 листопада 2014 року.

   День Гідності та Свободи символізує відданість України ідеалам і принципам побудови демократичної держави та ідеям свободи. Події, до яких приурочено цей День, є одними з ключових моментів українського державотворення та уособленням глибинних трансформацій суспільної свідомості.
   Завдяки Революції Гідності Україна отримала новий шанс для цивілізаційного вибору, руху до демократії. Однак, на відміну від подій Помаранчевої революції 2004 року, обстоювання власної гідності та свободи взимку 2013–2014 років коштувало Україні життя та здоров’я багатьох патріотів, героїв Революції – звичайних людей з різних куточків нашої держави, які віддали найцінніше – своє життя. Майдан об’єднав їх, зробив побратимами та “воїнами світла”.
   У науковій бібліотеці розгорнуто книжково-ілюстративну виставку “Від революції Свободи до революції Гідності”, яка представляє матеріали навчального, офіційного, публіцистичного та художнього змісту з метою привернення уваги студентської молоді до свята та якомога всебічного, повного і неупередженого висвітлення подій цих двох революцій.

Цьогоріч фонд бібліотеки поповнився новими виданнями

“Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності” – книжка Михайла Винницького, у якій детально та послідовно висвітлено події в Україні 2013-2018 рр. Ця історична праця поєднує в собі точку зору науковця і спостерігача-учасника, який брав активну участь у протестах. Під час Революції Гідності Михайло Винницький був постійним коментатором англомовних ЗМІ. Це роман про рік, який усе змінив. Про рік, який розпочався ще восени 2013-го, з виходів на майдани, і продовжився війною. Ціла галерея різноманітних доль і персонажів допомагає подивитися на ключовий рік концентровано і всебічно – не з погляду абстрактного суспільства, а з поглядів конкретних його представників. Від перших ночей на Майдані – до війни, що досі триває. Том 1. Це роман про рік, який усе змінив. Про рік, який розпочався ще восени 2013-го, з виходів на майдани, і продовжився війною. Ціла галерея різноманітних доль і персонажів допомагає подивитися на ключовий рік концентровано і всебічно – не з погляду абстрактного суспільства, а з поглядів конкретних його представників. Від перших ночей на Майдані – до війни, що досі триває. Том 2. “Україна. На межі” – четверта книга фінської письменниці й журналістки Анни-Лєни Лаурен. Вона написана разом із побратимом по перу Петером Луденіусом. Високі журналістські стандарти авторів і симпатія до України дали їм змогу правдиво та зримо відобразити події Революції гідності та анексію Криму. Ігор Михайлишин – доброволець, піаніст, юрист. Музикант-аматор, грав на Майдані у грудні 2013 року. До лав добровольчого батальйону “Донбас” НГУ потрапив у червні 2014 року. У серпні 2014 року опинився в гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами РФ…
“Танець смерті” – музичний твір Ф. Ліста, який для Ігоря символізує війну, боротьбу добра і зла, якій немає кінця.


Бережімо пам’ять про подвиги наших Героїв,
шануймо їх незламну силу волі,
мужність та відвагу!
Герої не вмирають!

Перейти до вмісту