• -

До 150-річчя від дня народження видатного українського письменника

“Людський біль цідиться крізь серце моє, як крізь сито, і ранить до крові”
Василь Стефаник


   14 травня 2021 року світова спільнота відзначала 150 –річчя від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.
   До цієї знаменної дати в науковій бібліотеці Хмельницького національного університету відбулося літературознавче свято «Василь Стефаник. Велетень духу та лицар свободи», на яке завітали студенти Факультету економіки та управління гр. МН -18-1 та МН-19-1 разом з кураторкою, доценткою кафедри менеджменту та готельно-ресторанної справи Соколюк Галиною Олександрівною. Під час заходу, який проводила зав.сектору наукової бібліотеки Салюк Лілія Іванівна, студенти ознайомилися з життєвим шляхом та творчим доробком геніального українського письменника.

   Василь Стефаник посів особливе місце серед новелістів української літератури на зламі віків. Віртуозне володіння словом, тонке спостереження людської психології, глибокий гуманізм творів, уміння осягнути безодні людської душі подарували новелам Стефаника численних вдячних читачів серед різних поколінь.
   У 1899 р. вийшла друком його перша збірка «Синя книжечка», визнана фахівцями значним явищем в українській літературі. Всього за життя Василя Стефаника вийшло друком одна за одною чотири збірки: «Камінний хрест» (1900), «Дорога» (1901), «Моє слово» (1905), а також оповідання «Діточа пригода», «Марія», новели «Катруся», «Осінь» та багато інших (усього 70 новел).
   Вершиною художньої досконалості й композиційної оригінальності Василя Стефаника вважається новела «Новина», в основу якої було покладено справжню подію, що відбулася в селі Трійця в 1898 р. Творчий доробок Василя Стефаника здобув і світове визнання – його новели перекладено різними мовами.

“Василь Стефаник – се правдивий артист із Божої ласки,
яким уже нині можемо повеличатися перед світом”
Іван Франко

Перейти до вмісту