• -

22 січня – День Соборності України

   Одна з найголовніших подій, що стала знаковою для українського державотворення, сягає у далекий 1919 рік. Саме тоді, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі, де відбувалися урочисті збори, був оприлюднений Універсал Директорії Української Народної Республіки – Акт Злуки про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу.

   Універсал Директорії УНР про Злуку УНР таЗУНР від 22 січня 1919 року.

   У ньому зазначено:”Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна – в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу».
Акт злуки українських земель був підписаний Володимиром Винниченком.

   Під час урочистостей в Києві на Софійському майдані з нагоди проголошення Акту Злуки, 22 січня 1919 року

   І хоча державі не пощастило тоді зберегти єдність і незалежність, Акт злуки став реальним втіленням одвічної мрії українців про суверенність своєї держави.
   Сьогодні, коли Україна стала самостійною і незалежною державою, українці повинні добре засвоїти історію боротьби за єдність і державність українського народу, які знайшли своє втілення в Акті Злуки. Пам’ятаючи трагічні уроки минулого, розуміємо, що наріжним каменем розбудови Української держави сьогодні, як і понад 102 роки тому, є передусім єдність української нації і надійний захист її суверенітету.

…А наша єдність нездоланна,
Бо в нас тече козацька кров.
За скільки літ нас не здолали,
А отже вистоїмо знов.
Яка ж вдалась сьогодні днина!
Що хочеться співать пісень.
Моя соборна Україна
Знов зустрічає новий день.

   До вашої уваги книги із фондів університетської книгозбірні, які розкривають процеси державотворення та формування території української незалежної Держави; простежують історичні події Української революції 1917-1921 років; розповідають про славетних синів українського народу, які боролися за об’єднання всіх демократичних сил українства словом і багнетом; розглядають шляхи розбудови соборної України в сучасних умовах.

   Вітаємо всіх українців з Днем Соборності!
Бажаємо зберігати силу духу, бадьорість і оптимізм.
Нехай в кожній родині панує мир і спокій, любов і взаєморозуміння!


Перейти до вмісту