• -

8 травня – День пам’яті та примирення. 9 травня – 75-та річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років

ПАМ’ЯТЬ
І живуть у пам’яті народу
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.

Їх життя, їх помисли високі,
Котрим не судилось розцвісти,
Закликають мир ясний і спокій,
Як зіницю ока, берегти.
/В. Симоненко/


   Жодна подія бурхливого й жорстокого ХХ століття не залишила такої глибокої борозни в пам’яті народній і в душах людських, як Друга світова війна (1939-1945 рр.), війна небувалих масштабів, в якій взяла участь 61 країна, серед них і Україна.

   1418 днів і ночей ішли українські воїни вогненними дорогами війни… Кожен день, як рік, кожен рік, як століття…
   Але вони мужньо та героїчно захищали свою землю від загарбників. Все витримали і перемогли…
   У фонді університетської книгозбірні є монографії, наукові та художні твори, спогади безпосередніх учасників війни, документи, які відтворюють широку панораму подій від початку війни до капітуляції нацистської Німеччини.
   Заслуговують на увагу нові книги авторів: Патриляка І.К. і Боровика М.А. «Україна в роки Другої світової війни»; Устименка В.Є. “У кожного своя правда. Істина одна : Корюківка: довічний біль”; “Друга світова війна в історичній пам’яті України : за матер. Укр. ін-ту нац. пам’яті” та ін., які презентує книжкова експозиція “Україна в Другій світовій війні 1939-1945 років.”
   Світла пам’ять про всіх полеглих в тій страшній війні завжди житиме в наших серцях. Низький уклін та щира вдячність ветеранам війни за величний бойовий і трудовий подвиг!


Перейти до вмісту