• -

До 30-ї річниці Незалежності України

Україна у нас одна!

Народе мій, пишаюся тобою:
Моя душа – частинка твого “Я”.
Красою правди у святім двобою
Понад Майданом прапор наш сія…
Є нація! Хай знають всі у світі:
Ми є! Народ піднявся із колін!
І переможно сонце правди світить,
Співає гордо наш Державний Гімн.
Л. Руденко

   Нинішній рік особливий для нашої держави – незалежній Україні виповнюється 30 років.
   До цієї значної події в науковій бібліотеці Хмельницького національного університету пройшов урок патріотичного виховання “Національна символіка України”, на який завітали студенти 2-го курсу факультету економіки та управління. Під час заходу, який проводила провідна бібліотекарка Гогільчина Антоніна Олександрівна, присутні дізналися про історію виникнення української національної та державної символіки, яка покликана підносити дух нації в боротьбі за свободу, національну самоідентифікацію та самоутвердження, за власну самостійну державу.
   Символіка – своєрідна візитна картка країни. Народи світу відрізняються своїми традиціями, звичаями. У кожного з них є свої національні святині. Українська система символічного відображення світу належить до найдавніших і найбагатших систем традиційної культури на планеті.
   Українці мають свої традиції, які споконвіку бережуть. Це – батьківська хата, материнська пісня, святий хліб, вишитий рушник, червона калина, зажурена верба, хрещатий барвінок, дивовижна писанка, вірний своєму краю лелека. Всі вони наші давні і добрі символи, наші обереги.
   Наша країна як суверенна держава має власні державні символи. У статті 20 Конституції України визначено: “Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України, Державний Гімн України”. Вони втілюють у собі провідну національну ідею соборності українських земель, багатовікової державної традиції і демократичного ладу. А прагнення українців знати історію своєї держави, витоки її формування завжди було ознакою духовності та патріотизму.


Skip to content